Deputații au adoptat proiectul de Hotărâre privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor Strategia UE privind combaterea antisemitismului şi susţinerea vieţii evreieşti (2021-2030).

În contextul creșterii îngrijorătoare a antisemitismului, atât în Europa, cât și în afara granițelor acesteia, strategia stabilește o serie de măsuri axate pe trei piloni: prevenirea tuturor formelor de antisemitism, protejarea și promovarea vieții evreiești și promovarea memoriei istorice și a educației cu privire la Holocaust. Comisia Europeană încurajează toate statele-membre UE să adopte strategii și planuri de acțiune naționale dedicate combaterii antisemitismului și protejării vieții evreiești și care vor fi complementare cu Strategia UE”, a declarat deputatul Ioan Cupșa.

Ce prevede hotărârea:

Susține strategia UE privind combaterea antisemitismului, care reafirmă angajamentul ferm al Uniunii pentru valorile fundamentale ale construcției europene, precum respectul demnității umane, al libertății, democrației și statului de drept, pentru susținerea vieții evreiești, respectarea drepturilor omului și combaterea urii și discriminării.

Subliniază relevanța amintirii în discursul public al Uniunii și al statelor membre a valorii aportului științific și artistic al evreilor și comunităților evreiești la dezvoltarea Europei.

Subliniază că menținerea unor comunități evreiești solide în UE contribuie la diversitatea socioculturală și conduc la creșterea capacității societății de a oferi cetățenilor minoritari șanse sporite de realizare în plan personal și profesional.

Recomandă întărirea măsurilor de prevenire și combatere a activității antisemite a grupurilor radicale și consolidarea eforturilor comune de aducere în fața justiției a actelor antisemite violente.

Recomandă Uniunii să sprijine reabilitarea locașurilor de cult evreiești, cu valoare de patrimoniu european, din locurile unde scăderea numerică a comunității evreiești a condus la degradarea acestora.

Consideră că este necesară susținerea, la UE, a identității și spiritului de apartenență la comunitatea evreiască.

Recomandă sprijinirea dialogului, la nivelul Uniunii, dintre comunitățile evreiești și organizațiile civile locale, pentru încurajarea participării cetățenilor din localitate la evenimente evreiești și la vizitarea siturilor evreiești, precum și întărirea siguranței publice în aceste situații.

Recomandă, pe de o parte, susținerea la nivelul Uniunii a colaborării dintre autoritățile locale și organizațiile civile din statele membre, iar de pe altă parte, ale celor din Uniune și ale autorităților și organizațiile civile din statele din Parteneriatul Estic și din Balcanii de Vest, pentru schimburi de experiență și de bune practici în ceea ce privește combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești.

Recomandă politicile memoriale și educaționale cu privire la istoria Holocaustului și combaterea antisemitismului.

Related Posts