Pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă poate părea că trebuie să câștigi la loteria genetică, dar în realitate sunt multe lucruri pe care le poți controla.

Doar 25% din factorul de longevitate se datorează genelor moștenite, în timp ce 75% se datorează factorilor de mediu, spune dr. Luigi Fontana, profesor de medicină și nutriție și director al programului de cercetare a longevității sănătoase de la Universitatea din Sydney în Australia, citată de Today.

Deci ideea că genele tale sunt cel mai important factor în modelarea longevității tale este greșită. În 2023, avem cunoștințele necesare pentru a proiecta o lume fantastică în care oamenii sunt sănătoși. Probabilitatea de a te îmbolnăvi este încă acolo, deoarece biologia nu este o știință exactă, dar riscul este foarte scăzut dacă trăiești un stil de viață sănătos”, precizează Fontana.

Fontana subliniază câteva dintre modalitățile de a activa căile de longevitate ale corpului.

Scopul este de a preveni bolile cronice legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc sistemele care controlează capacitatea organismului de a se autovindeca sunt din ce în ce mai slabe – dar anumite alegeri ale stilului de viață pot încetini acest proces, notează Fontana.

Astfel că până la 95% din bolile cardiovasculare și 70% din cazurile de cancer pot fi prevenite dacă avem o rutină de exerciții fizice, restricție calorică și diete de înaltă calitate.

Iată câteva dintre obiceiurile recomandate de expertul în longevitate pentru o viață mai lungă:

Monitorizează-ți mărimea taliei și ține-o sub control

Acest lucru este chiar mai important decât ținerea evidenței greutății tale, deoarece fiecare centimetru în plus din linia taliei înseamnă o acumulare de grăsime de pe abdomen, cel mai rău tip de grăsime corporală, spune Fontana.

Cunoscută sub numele de grăsime viscerală, favorizează inflamația, care este un factor major pentru îmbătrânire, cancer, boli cardiovasculare și multe alte boli cronice.

Excesul de grăsime abdominală declanșează, de asemenea, rezistența la insulină și anomalii metabolice.

Nu mâncați „totul cu moderație”

„Oamenii spun: „Nimic nu este rău. Poți să mănânci din toate. Nu sunt de acord. Este ca și cum ai spune: „Pot fuma câteva țigări”, avertizează Fontana.

„Totul cu moderație” nu este o regulă alimentară pe care ar trebui să o urmați pentru o longevitate maximă. Eliminați din alimentația voastră cât mai multă mâncare nesănătoasă, alimente ultraprocesate, cereale rafinate și băuturi dulci.

Mănâncă fasole în fiecare zi

Alături de fasole e bine să consumi legume colorate, cereale integrale, nuci, semințe, fructe, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, ulei de măsline și avocado. E recomandat să mănânci pește de două până la trei ori pe săptămână și să te bucuri de porții mici de brânză și câteva ouă o dată sau de două ori pe săptămână. Carnea sau dulciurile trebuie consumate doar ocazional.

Medicamentul minune pentru o viață sănătoasă

Oamenii și căile lor moleculare au evoluat de-a lungul a mii de ani cu mult exercițiu – plimbări peste tot, cărând lemne, luând apă din fântână – așa că stilul de viață sedentar modern nu este natural, avertizează Fontana. Exercițiile fizice reduc trigliceridele și colesterolul „rău” LDL și crește colesterolul „bun” HDL. Activitatea fizică reduce tensiunea arterială și s-a dovedit că îmbunătățește sensibilitatea la insulină. Când faceți exerciții fizice, creșteți mitocondriile – „centrala energetică a celulei” – în mușchi. Mitocondriile sunt esențiale pentru arderea grăsimilor, astfel încât nu numai că construiești masa musculară, dar și mai multe calorii. Exercițiile fizice cresc, de asemenea, factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este important pentru memorie și este o moleculă antidepresivă puternică, spune Fontana.

Nu consumați alcool

Studiile sugerează că nu este bun pentru longevitate și chiar și dozele mici cresc riscul de cancer.

Nu mânca ”non – stop”

Când mănânci caloriile se transformă în glucoză, iar asta activează producția de insulină. Și dacă nu îi oferi corpului tău timpul necesar să digere. Este în regulă să-ți fie puțin foame. Înseamnă că organismul secretă hormonul foamei grelină, care inhibă inflamația.

Gândește-te la corpul tău ca la un Ferrari

Chiar și o mașină sport nouă și frumoasă va dezvolta probleme dacă nu o întrețineți. Dar dacă știi să ai grijă de ea, mașina va rezista mult timp. Este la fel și cu corpul tău, deși întreținerea în acest caz înseamnă o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate.

„Da, poți să-ți conduci Ferrari-ul fără a schimba uleiul. Depinde de tine. Dar trebuie să știi că Ferrari-ul tău va începe să aibă probleme.”

Related Posts