Ministrul Muncii Marius Budăi a făcut o serie de clarificări după discuțiile avute cu experţii, cu oficialii Comisiei Europene, privind o serie întreagă de reforme importante, pe care România le are de îndeplinit în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
”Aceste lucruri pe care vi le voi comunica acum sunt agreate deja cu Comisia Europeană și dacă aceste lucruri se întâmplă jalonul este considerat îndeplinit, așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR. Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele: creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii. De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut şi în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că, vă aduceți aminte, în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această posibilitate și nu aveau această obligație, mai ales, nu posibilitate, în legea actuală. Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale și acest lucru se face și s-a făcut, se face în continuare, dar s-a făcut și până acum, prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplul cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi şi, de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici parlamentari de la acest aspect. Acestea sunt principiile agreate. O parte dintre amendamente deja sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit dispoziție astfel încât până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și toți colegii mei miniștri de resort, împreună cu specialiștii din ministere să vină cu input-ul dumnealor și să avem amendamentele terminate și finalizate, astfel încât, joi, coaliția politică să le poată depune în Parlament. Astea sunt cele agreate. Pentru mine a fost îmbucurător faptul că am reușit să obțin de la Comisie aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit”, a declarat ministrul Muncii.
Marius Budăi a explicat și ce se întâmplă cu pensiile aflate în plată.
“Marius Budăi: ”Pensiile aflate în plată nu vor scădea, că n-au cum să scadă. Vorbim doar de acele pensii care depășesc salariul aflat în activitate și acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege, nu trebuie să-l mai trecem acum, este în proiectul de lege propus de Guvern și trimis în Parlament”.