Inflamația nu este deloc rea. De fapt, inflamația este un răspuns imun necesar care vă ajută corpul să detecteze și să distrugă lucrurile care vă pot îmbolnăvi. Acest proces normal vindecă, de asemenea, țesuturile și ajută la repararea și recuperarea corpului. Aceasta se numește inflamație acută. Cu toate acestea, odată ce o amenințare dispare sau rana s-a vindecat, corpul oprește procesul inflamator.

Dar atunci când inflamația acută nu este rezolvată, ea poate avansa la inflamație cronică, care durează luni și chiar ani. Inflamația cronică este adesea considerată cauza principală a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2, tulburările autoimune și cancerul, notează cercetările din 2018 în jurnalul Oncotarget.

O tactică pentru a elimina inflamația prelungită și a reduce riscul de îmbolnăvire este să consumi o dietă bogată de legume colorate. Fiecare legumă oferă fitochimice și antioxidanți unici care oferă proprietăți antiinflamatorii. De aceea este greu să alegi doar unul. Dar există de fapt o legumă care nu poate fi învinsă. Leguma nr. 1 pentru reducerea inflamației este sfecla.

Sfecla este bogată în Betalaină

Sfecla conține pigmenți de plante puternici, numiți betalaine, care le conferă culorile lor distincte și vibrante. Betalainele sunt împărțite în două categorii: betacianine, care conferă sfeclei roșii nuanța roșie-violet și betaxantinele, care sunt responsabile pentru tonul galben-portocaliu al sfeclei aurii.

Dincolo de culorile lor captivante, betalainele prezente în sfeclă sunt agenti antiinflamatori incredibili. Conform unei recenzii din 2021 publicată în Human Nutrition & Metabolism, s-a demonstrat că betalainele scad mai mulți markeri ai inflamației, scad producția de radicali liberi proinflamatori și protejează organismul de substanțele nocive numite xenobiotice. În plus, autorii observă că cercetările anterioare sugerează că extractele de sfeclă pot fi utile în scăderea inflamației în osteoartrita.

Plină de nitrați dietetici

Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de betalaine antiinflamatoare, sfecla este bogată și în nitrați dietetici. Dar ce sunt nitrații dietetici, exact? Ei bine, sunt compuși naturali pe care organismul îi transformă în oxid nitric, un mesager chimic important care ajută la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin.

De fapt, recenzia din 2021, menționată mai sus, notează că sfecla poate ajuta la îmbunătățirea disfuncției vaselor de sânge la persoanele care au hipertensiune arterială.

Totodată, oxidul nitric din sucul de sfeclă crește oxigenul și transportul de nutrienți către mușchi, îmbunătățind performanța atletică, potrivit unui studiu din 2020 publicat în Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

”Ambalată” cu mangan

Când vine vorba de reducerea inflamației, există un mineral despre care nu se vorbește suficient: manganul. Adesea confundat cu magneziul, manganul joacă un rol în producerea și activarea superoxid dismutazei (SOD), unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism care combate radicalii liberi care dăunează celulelor și inflamația care cauzează boli, potrivit unui studiu din 2018 publicat în Oxidative Medicine. Din fericire, sfecla este o sursă excelentă de mangan. O cană de sfeclă crudă oferă aproximativ 19% din valoarea zilnică a mineralului, conform USDA.

Conține Vitamina C

Vitamina C este o vitamina antioxidantă care îmblânzește cu ușurință inflamația, sugerează un studiu din 2020 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Medicale. O porție de o cană de sfeclă furnizează aproximativ 7 miligrame de vitamina C, conform USDA, sau 8% din aportul recomandat într-o zi. Sfecla poate să nu conțină la fel de multă vitamina C ca citricele, dar conținutul lor de vitamina C se adaugă la fondul de nutrienți care le fac excepționale pentru prevenirea inflamației.

Modalități de a mânca sfeclă pentru a reduce inflamația

Culegerea beneficiilor antiinflamatoare din sfeclă depinde în mare măsură de modul în care sunt preparate. De exemplu, mulți dintre compușii și nutrienții menționați mai sus se găsesc din abundență în pielea exterioară a sfeclei roșii, conform unui studiu din 2022 publicat în Food Research International. (Cele mai mari cantități de betalaină se găsesc în coajă.)

Data viitoare când mănânci sfecla nu arunca coaja. Pentru a îndepărta murdăria și resturile, pur și simplu treceți sfecla sub apă rece în timp ce frecați ușor cu o perie de legume (asigurați-vă că ați desemnat o perie curată specifică pentru spălarea legumelor). Dacă nu vă pasă de coajă, este foarte bine să o îndepărtați sau, dacă preferați să fie fiertă, atunci încercați la abur data viitoare. Este important să pregătiți legumele așa cum vă plac, astfel încât să le mâncați.

Savurați sfecla în salată, în suc cu ghimbir sau în borș.

About Author
Mirela Popescu
View All Articles
Check latest article from this author !
Sărbătoare la Tismana! A fost resfințită Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae”
Stațiile ITP se închid!

Stațiile ITP se închid!

septembrie 23, 2024
Interviul Zilei, cu Nicolae Ionel Ciucă!
Nicolae Ciucă, de vorbă cu mehedințenii!
Campioană la haltere!

Campioană la haltere!

octombrie 28, 2024

Leave a Reply

Related Posts