The Guardian publică un articol în care explică cum bizonii pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice, în urma unui studiu realizat în România.

O turmă de 170 de zimbri a fost adusă în munții Țarcu din România. S-a descoperit că aceste animale ar putea ajuta la stocarea emisiilor de CO2 echivalente cu scoaterea a aproape 2 milioane de mașini de pe șosea timp de un an.

Zimbrii europeni au dispărut din România în urmă cu mai bine de 200 de ani, dar Rewilding Europe și WWF România au reintrodus specia în munții Carpați de Sud în 2014. De atunci, cei peste 100 de zimbri, din munții Țarcu, au ajuns la peste 170. Este una dintre cele mai mari populații de zimbrii liberi, din Europa. Iar locul ar putea găzdui pentru 350-450 de zimbri.

În cea mai recentă cercetare s-a folosit un nou model dezvoltat de oamenii de știință de la Yale School of the Environment și finanțat de Global Rewilding Alliance. Acesta calculează cantitatea suplimentară de CO2 atmosferic pe care speciile sălbatice o ajută să o capteze și să o depoziteze în sol prin interacțiunile lor în cadrul ecosistemelor. S-a descoperit că turma de zimbri europeni, care pășește într-o zonă de aproape 50 km pătrați de pășuni din munții Țarcu, poate capta 2 milioane de tone de carbon pe an. Aceasta este de aproape 9,8 ori mai mult, decât dacă în zonă nu ar fi zimbri – deși autorii raportului au remarcat că cifra de 9,8 ar putea fi cu până la 55% mai mare sau mai mică, având în vedere incertitudinea în jurul estimării medii. Aceasta corespunde emisiilor anuale de CO2 ale 1,88 milioane de mașini pe benzină din SUA.

Profesorul Oswald Schmitz de la Școala de Mediu Yale din Connecticut din SUA, care a fost autorul principal al raportului, a spus: „Bizonii influențează ecosistemele pășunilor și pădurilor prin pășunatul uniform, reciclarea nutrienților pentru a fertiliza solul și întreaga viață, dispersând semințele pentru a îmbogăți ecosistemul și compactând solul pentru a preveni eliberarea carbonului stocat.

„Aceste creaturi au evoluat de milioane de ani cu pășunile și ecosistemele forestiere, iar îndepărtarea lor, în special acolo unde pajiștile au fost arate, a dus la eliberarea de cantități mari de carbon. Restaurarea acestor ecosisteme poate readuce echilibrul, iar zimbrii „sălbăticiți” sunt câțiva dintre eroii climatici care pot ajuta la realizarea acestui lucru.”

„Această cercetare deschide o serie cu totul nouă de opțiuni pentru factorii de decizie în domeniul climei din întreaga lume”, a declarat Magnus Sylvén, directorul departamentului pentru practici de politici științifice la Global Rewilding Alliance. „Până acum, protecția și restaurarea naturii, alături de încălzirea globală au fost în mare parte tratate ca provocări majore ale căror rezolvare vine cu costuri imense. Această cercetare arată că putem aborda ambele provocări: putem readuce natura prin resălbăticire și acest lucru va elimina cantități mari de carbon, ajutând la stabilizarea climatului global.”

Raportul despre zimbrul european din România este „primul de acest gen”, a spus Sylvén, adăugând că modelul a oferit „un instrument foarte puternic la îndemână pentru a oferi direcții pentru reintroducerea faunei sălbatice”.

Schmitz a spus că echipa a analizat în detaliu nouă specii, inclusiv elefanți de pădure tropicală, bou moscat și vidre de mare, și a început să investigheze pe altele. El a adăugat: „Mulți dintre ei arată promisiuni similare acestor zimbri, dublând adesea capacitatea unui ecosistem de a atrage și stoca carbon și, uneori, mult mai mult. Aceasta este într-adevăr o opțiune politică cu un potențial masiv.”

Related Posts