Guvernul a adoptat, luni 14 februarie, la propunerea Ministerului Dezvoltării, reglementările pe baza cărora Ministerul Dezvoltării oferă autorităților publice locale subvenție pentru plata facturilor de termoficare.
Ministrul Dezvoltării a anunțat că până la epuizarea bugetului inițial, de 400 de milioane de lei, destinat subvențiilor pentru termoficare, Ministerul Dezvoltării va continua să acorde sprijin pentru facturile pentru lunile ianuarie și februarie ale anului în curs, dar, suplimentar, la cererea autorităților locale, va putea acorda și fonduri în plus.
În baza reglementărilor în vigoare până acum, ministerul avea posibilitatea să ofere o subvenție autorităților locale pe raza cărora funcționează sisteme de termoficare pe bază de gaz, în limita a 50% din valoarea facturii care depășea prețul plafonat.
Modificarea adoptată prevede posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenția inițială, pentru facturile din lunile ianuarie și februarie 2022, și includerea autorităților locale care au sisteme de termoficare pe bază de păcură, a spus Cseke Attila.
”Obiectivul Ministerului Dezvoltării este să asigurăm funcționarea sistemelor de termoficare în sezonul rece. Am înțeles că aceste facturi ridicate sunt o povară pentru bugetele locale. Astfel, prioritatea rămâne acordarea sprijinului inițial, de 50%, dar, dacă bugetul ne permite și dacă autoritățile locale ne trimit cerere în acest sens, vom oferi un sprijin mai mare pentru lunile care au rămas din această iarnă, pentru a compensa cheltuielile de până acum ale autorităților locale” – a subliniat ministrul dezvoltării.
Totodată, actul normativ adoptat prevede posibilitatea ca autoritățile publice locale, până la epuizarea bugetului, să utilizeze excedentele bugetare pentru a asigura fondurile necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2021-2022.
”Pe acest nou mecanism va exista posibilitatea ca pe ianuarie și februarie, pe lângă acest sistem clasic, ca să zic așa, să acordăm sume în plus pentru UAT-uri pentru a depăși aceste dificultăți. Foarte important este că ministerul va analiza în fiecare lună, periodic, bugetul aflat la dispoziție. Avem, prin Legea bugetului de stat, 400 de milioane de lei în bugetul ministerului, din care această nouă măsură o preconizăm la 170 de milioane de lei. Vom analiza, periodic, cum stăm cu aceste sume, astfel încât, în primul rând, să asigurăm compensarea de 50%, ceea ce ne-am obligat cu toții și ceea ce este în legea votată de Parlament, dar dacă există spațiu financiar, și preconizăm că va exista spațiu financiar, atunci să acordăm această posibilitate de suplimentare de sumă pentru UAT-uri. Ca să încerc să dau câteva exemple, să fie mai simplu, astăzi în minister avem, pentru compensarea pentru luna ianuarie, de la municipiul Arad, o sumă de compensat care reprezintă 50% din acea diferență de 6,19 milioane lei. Prin acest nou mecanism există posibilitatea alocării, pe lângă acești 6,19 milioane de lei, a încă 12,38 de milioane lei. Deci, încă o dată, dublul sumei. Municipiul Focșani – 1,7 milioane, mai există posibilitatea alocării de încă 3,4 milioane de lei. Aceleași exemple pot continua, dacă vreți, cu Ploiești, Constanța și așa mai departe. Ceea ce credem noi că este important, din această nouă formă de sprijin guvernamental, este aceea că, pe lângă sprijinul de compensare cu 50%, această formă de dublare a subvenției pentru lunile ianuarie și februarie trebuie să se regăsească în factura emisă pe energie termică centralizată cetățenilor. Ei sunt beneficiarii acestor măsuri. Sigur că noi dăm aceste compensări și aceste forme de sprijin UAT-urilor, dar aceste forme de sprijin, aceste milioane de lei, dacă vreți, trebuie să se regăsească, până la urmă, în factura beneficiarului, adică, trebuie să scadă factura beneficiarului, a cetățeanului, pentru că atât UAT-ul, cât și guvernul pentru ei trebuie să lucreze”, a mai explicat ministrul Dezvoltării.