Dacă ai crezut vreodată că singurul rol al sistemului tău digestiv este să descompună alimentele atunci este cazul să iei în considerare și alte informații.

Potrivit cercetătorului Christopher Lowry, „ceea ce se întâmplă în intestin afectează alte părți ale corpului, inclusiv creierul”. Și o mare parte din această activitate este legată de trilioane de bacterii bune și rele – numite colectiv „microbiomul” – care locuiesc în tractul nostru gastrointestinal, potrivit Gulf Today.

Microbii intestinali sunt esențiali pentru un intestin sănătos și un creier sănătos. Iar diversitatea acestira este benefică, pentru că fiecare tip de bacterii au efecte diferite asupra organismului.

De exemplu, unele produc antibiotice naturale pentru a lupta împotriva infecțiilor. Alte bacterii sporesc capacitatea corpului nostru de a extrage energie din alimente, în timă ce altele produc substanțe chimice care ne pot îmbunătăți starea de spirit și pot calma stresul.

Deci, cum încurajăm creșterea bacteriilor benefice în intestinele noastre? Petreceți mai mult timp în natură, a sugerat Lowry. Acolo întâlnim o mare varietate de microbi sănătoși.

Și, totodată, consumați o varietate de alimente care hrănesc bacteriile bune.

Esențiale sunt legumele și fructele. Microbii care promovează sănătatea se dezvoltă pe fibrele care se găsesc în legume.

„Fiecare plantă are propriul său microbiom”, a explicat Lowry. Și potrivit rezultatelor American Gut Project, cel mai mare studiu publicat până în prezent despre microbiomul uman, oamenii care au mâncat cel puțin 30 de tipuri diferite de alimente vegetale pe săptămână aveau bacterii mai diverse în intestine decât cei care au mâncat 10 sau mai puțin.

Așa că nu ezitați să aveți o alimentație variată, pentru a avea un intestin sănătos, deci, implicit, un creier sănătos.

Related Posts