Îndrăgosteala, acel sentiment minunat pe care ni-l dorim majoritatea. Însă dacă unii simt din prima că sunt îndrăgostiți, unii dintre noi putem avea dubii.

Cum îți dai seama că te-ai îndrăgostit? Unii zic că știu pur și simplu. Alții ar spune că ești îndrăgostit atunci când îți pasă de celălalt mai mult decât îți pasă de tine. Adevărul este că îndrăgosteala e fulgerătoare, deci nu prea lasă mult timp de analiză.

Despre dragoste și îndrăgosteală s-au scris multe. Există mai multe tipuri de dragoste.

Potrivit teoriei despre iubire a lui Robert Sternberg, citat de WebMD, există trei componente primare ale iubirii:

Intimitate. Aceasta se referă la legătura strânsă și sentimentul de conexiune dintre doi oameni într-o relație de dragoste.

Pasiune. Mulți oameni se concentrează pe pasiune atunci când definesc dragostea romantică, iar aceasta joacă un rol crucial. Pasiunea alimentează atracția fizică, dragostea și activitatea sexuală.

Decizie/angajament. Aceasta este partea în care decizi că iubești pe cineva – și, mai târziu, te angajezi să iubești acea persoană într-o relație pe termen lung.

Intensitatea iubirii variază în funcție de cele trei componente enumerate mai sus, iar această intensitate va determina care dintre cele opt tipuri diferite de iubire ați putea experimenta.

Conform acestei teorii, cele opt tipuri de iubire sunt următoarele: non-dragoste, plăcere, pasiune, dragoste goală, dragoste romantică, iubire însoțită, iubire naivă și iubire desăvârșită. Iubirea desăvârșită este ceea ce ai putea numi „dragostea adevărată” și o poți avea doar atunci când simți toate cele trei componente ale iubirii simultan.

O relație nu se limitează la un singur tip de iubire. De fapt, s-ar putea să descoperi că experimentezi mai multe tipuri de iubire pe toată durata unei relații.

Dragoste vs. Infatuare

Psihologul Elaine Hatfield a oferit câteva informații despre diferența dintre dragoste și pasiune. Ea a propus că există două tipuri de iubire: dragostea pasională și iubirea însoțitoare.

Infatuarea este o forță motrice din spatele iubirii pasionale. Această stare emoțională puternică se învârte în jurul dorinței intense, a dorinței sexuale și a entuziasmului. Dragostea pasională este tipul de iubire pe care îl vezi de obicei în filme.

În mod ideal, dragostea pasională va evolua în iubire de companie. Dragostea de companie este o stare de atașament care este guvernată de o emoție mai puțin intensă. Născută din atașament, intimitate și angajament, iubirea de companie este definită de sentimente de afecțiune și tandrețe pentru cineva în care ai încredere. În timp ce dragostea pasională tinde să aibă o durată de valabilitate mai scurtă și rareori durează mai mult de doi ani, iubirea de companie este un tip de dragoste de durată, cu potențialul de a crește în timp.

Dacă ești copleșit de anticipare și atracție, probabil că ești îndrăgostit. Dacă așa-zișii tăi „fluturi din stomac” s-au transformat în sentimente de tandrețe, încredere și preocupare reală pentru bunăstarea partenerului tău, s-ar putea să fii îndrăgostit.

Cum să știi că ești îndrăgostit

Când te îndrăgostești consumi multă energie. Îndrăgosteala determină creierul tău să elibereze substanțe chimice puternice care îți afectează corpul și mintea. Nivelurile și combinațiile acestor substanțe chimice variază în funcție de stadiul iubirii în care vă aflați. Pofta creează un val de testosteron și estrogen. Atracția îți modifică nivelul de dopamină, norepinefrină și serotonină. Atașamentul declanșează eliberarea de oxitocină și vasopresină.

Deși aspectele de mai sus ale iubirii sunt strâns legate, ele nu apar întotdeauna în același timp. Când toate trei se combină, aproape sigur ești îndrăgostit.

Iată ce se întâmplă cu creierul tău când ești îndrăgostit:

Creierul tău se închide parțial. Pofta și atracția închid de fapt cortexul prefrontal al creierului tău, care te ajută să iei decizii raționale. La urma urmei, pofta nu are nevoie de logică – testosteronul și estrogenul sunt secretați de testicule și ovare, iar pofta se bazează pe acei hormoni sexuali pentru a-ți crește libidoul.

Produce mai puțină serotonină. Nivelurile scăzute de serotonină sunt considerate a fi responsabile pentru acel sentiment „Sunt obsedat de tine” în primele etape ale îndrăgostirii și sunt, de asemenea, asociate cu comportamentul obsesiv-compulsiv.

Creierul tău prepară un cocktail chimic puternic. Hormonii sexuali hiperactivi nu sunt singurele forțe care lucrează atunci când te îndrăgostești. Hipotalamusul este o regiune a creierului care controlează emoțiile și este responsabilă pentru eliberarea dopamină, oxitocină și vasopresină. Dopamina te face să te simți euforic și amețit, oxitocina (cunoscută și ca „hormonul iubirii”) îți declanșează instinctele de legătură, iar vasopresina stârnește dorința de a-ți proteja partenerul. Toate aceste substanțe chimice contribuie la beneficiile îndrăgostirii, inclusiv la senzația că plutești.

Centrul de recompense din creier este suprastimulat. Scanările creierului au arătat că centrii primari de recompensă ai creierului se declanșează excesiv atunci când cineva vede o fotografie a unei persoane pe care o consideră foarte atractivă, așa că vă puteți imagina cum ar putea escalada asta atunci când atracția se combină cu dragostea.

Când creierul tău suferă modificările de mai sus, influențează ceea ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ești îndrăgostit.

Nu mai poți dormi! Dragostea (și, mai precis, norepinefrina) te poate ține treaz noaptea. De asemenea, poate contribui la neliniștea generală și la scăderea apetitului.

E cald aici? Un studiu a constatat că a fi în preajma unei persoane dragi îți poate crește temperatura internă a corpului, ceea ce explică de ce văzând pe cineva care atrage te poate face să roșești. În timp ce cartografiază efectele senzațiilor corporale declanșate de emoții, un alt studiu a constatat că dragostea a crescut activitatea în întregul corp.

În stadiile inițiale ale îndrăgostirii, s-ar putea să observi că inima îți bate foarte repede. Nu este imaginația ta – a fi îndrăgostit într-adevăr îți poate crește ritmul cardiac.

Respiră. Dacă iubești pe cineva, s-ar putea să-i găsești parfumul îmbătător. Se pare că parfumul lor (adică feromonii) poate fi ceea ce te-a atras în primul rând.

Dacă ești îndrăgostit, ai noroc. A fi îndrăgostit poate contribui la o viață mai lungă, la o inimă mai sănătoasă și la reducerea stresului. În plus, este greu să depășești bucuria care însoțește etapele anterioare ale romantismului.

Multe efecte pozitive ale iubirii pot crea dependență. Dar dragostea este de fapt o dependență?

După cum am discutat mai sus, nivelurile mai mari de dopamină combinate cu nivelurile mai scăzute de serotonină pot declanșa gândirea obsesivă – iar îndrăgostirea este, de fapt, o obsesie. Există asemănări chimice între dragoste și dependență, iar imagistica creierului a arătat că activitatea creierului persoanelor îndrăgostite seamănă cu activitatea creierului persoanelor care se luptă cu dependența. De exemplu, atât dragostea, cât și dependența de cocaină par să provoace o activitate crescută în nucleul accumbens.

Cu toate acestea, dragostea este clasificată ca o dependență sănătoasă.

Related Posts