Un număr tot mai mare de cercetări în psihologie și în domenii conexe sugerează că iarna aduce schimbări profunde în modul în care gândim, simțim și ne comportăm.

Schimbările naturale și culturale care vin odată cu iarna apar deseori simultan, ceea ce face dificilă separarea cauzelor care stau la baza acestor schimbări sezoniere, potrivit Washington Post.

Te simți trist în lunile de iarnă? Nu ești singur. Pe măsură ce zilele se scurtează, Asociația Americană de Psihiatrie estimează că aproximativ 5% dintre americani vor experimenta o formă de depresie cunoscută sub numele de tulburare afectivă sezonieră sau SAD.

Persoanele care se confruntă cu SAD tind să aibă sentimente de deznădejde, scăderea motivației de a lua parte la activitățile care le plac în general și letargie. Chiar și cei care nu ating pragul clinic pentru această tulburare pot observa creșteri ale anxietății și simptomelor depresive.

Oamenii de știință leagă SAD și creșterea generală a depresiei în timpul iernii cu scăderea expunerii la lumina soarelui, ceea ce duce la niveluri mai scăzute ale neurotransmițătorului serotoninei. În concordanță cu ideea că lumina soarelui joacă un rol cheie, SAD tinde să fie mai frecventă în regiunile mai nordice ale lumii, cum ar fi Scandinavia și Alaska, unde zilele sunt cele mai scurte și iernile cele mai lungi.

Unii oameni de știință au observat că SAD prezintă multe paralele cu hibernarea – perioada de timp în care urșii bruni, veverițele de pământ și multe alte specii își reduc metabolismul și trec peste cea mai urâtă iarnă. Tulburarea își poate avea rădăcinile în adaptări care conservă energia într-o perioadă a anului în care alimentele erau de obicei rare și când temperaturile mai scăzute impun cerințe energetice mai mari pentru organism.

Iarna este, de asemenea, bine cunoscută ca o perioadă a anului în care mulți oameni pun câteva kilograme în plus. Cercetările sugerează că dietele nu vor da rezultatele dorite în perioada iernii, iar media creșterii în greutate în timpul sezonului de vacanță este de aproximativ 1 până la 3 kilograme.

Dincolo de schimbările de dispoziție și kilogramele în plus, sezonul rece aduce și alte schimbări în modul în care oamenii gândesc și interacționează cu ceilalți.

Un efect sezonier mai puțin discutat este că oamenii par să devină mai fricoși în lunile de iarnă. Cercetătorii știu acest lucru din analizele vânzărilor de prezervative, ale ratelor bolilor cu transmitere sexuală și căutărilor pe internet pentru pornografie și prostituție, toate acestea indicând cicluri bianuale care ating vârful la sfârșitul verii și lunile de iarnă.

Datele privind natalitatea arată, de asemenea, că în Statele Unite și în alte țări din emisfera nordică, bebelușii sunt mai probabil să fie concepuți în lunile de iarnă decât în alte perioade ale anului.

Deși acest fenomen este observat pe scară largă, motivul existenței sale este neclar. Cercetătorii au sugerat multe explicații, inclusiv avantajele pentru sănătate pentru sugarii născuți la sfârșitul verii, când hrana ar fi putut, din punct de vedere istoric, să fi fost mai abundentă, modificări ale hormonilor sexuali care modifică libidoul, dorințe de intimitate motivate de sezonul sărbătorilor și pur și simplu oportunități crescute de a face sex.

Dar iarna stimulează mai mult decât dorința sexuală. Studiile arată că în această perioadă a anului, oamenilor le este mai ușor să acorde atenție la școală sau la serviciu.

Oamenii de știință din Belgia au descoperit că performanța la sarcinile care măsoară atenția susținută a fost cea mai bună în apropierea solstițiilor de iarnă și de vară.

Și poate exista și un sâmbure de adevăr în ideea unui spirit generos de Crăciun.

În țările în care sărbătoarea este sărbătorită pe scară largă, ratele donațiilor caritabile tind să arate o creștere considerabilă în această perioadă a anului. Iar oamenii devin mai generoși, lăsând bacșiș cu aproximativ 4% mai mult pentru chelneri în perioada sărbătorilor. Această tendință este probabil un răspuns la valorile altruiste asociate sărbătorilor de iarnă care încurajează comportamente precum generozitatea.

Iarna, oamenii tind să mănânce mai mult, să se miște mai puțin și să se împerecheze mai mult. S-ar putea să vă simțiți puțin mai sumbru, în timp ce sunteți mai amabil cu ceilalți și vă este mai ușor să acordați atenție. Pe măsură ce psihologii și alți oameni de știință cercetează aceste tipuri de efecte sezoniere, se poate dovedi că cele despre care știm până acum sunt doar vârful aisbergului.

About Author
Mirela Popescu
View All Articles
Check latest article from this author !
Sărbătoare la Tismana! A fost resfințită Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae”
Stațiile ITP se închid!

Stațiile ITP se închid!

septembrie 23, 2024
Interviul Zilei, cu Nicolae Ionel Ciucă!
Nicolae Ciucă, de vorbă cu mehedințenii!
Campioană la haltere!

Campioană la haltere!

octombrie 28, 2024

Leave a Reply

Related Posts