Cercetări recente, făcute la Universitatea din Danemarca de Sud (SDU), sugerează că morcovii pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sănătății intestinale, oferind potențiale beneficii pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Un studiu recent de la Universitatea din Danemarca de Sud (SDU) sugerează că morcovii pot ajuta la îmbunătățirea tratamentului diabetului de tip 2. Cercetătorii au descoperit că morcovii pot îmbunătăți capacitatea organismului de a regla nivelul zahărului din sânge și pot avea un impact pozitiv asupra compoziției bacteriilor intestinale, potrivit ScitechDaily.

Diabetul de tip 2 afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Tratamentul standard pentru diabetul de tip 2 include de obicei modificări ale dietei și medicamente, dar mulți pacienți experimentează efecte secundare de la medicamente. Cercetătorii de la SDU, Spitalul Universitar Odense și Universitatea din Copenhaga, care au colaborat la acest studiu recent publicat, arată că morcovii ar putea oferi un ajutor natural, fără efecte secundare, la tratamentele existente.

Impactul morcovilor asupra zahărului din sânge și asupra bacteriilor intestinale

Cercetătorii au studiat efectele morcovilor pe parcursul a 16 săptămâni folosind șoareci induși cu diabet de tip 2. Șoarecii au fost puși pe o dietă bogată în grăsimi pentru a imita un stil de viață uman nesănătos.

Au fost împărțiți în două grupe: unul a primit o dietă suplimentată cu 10% pulbere de morcovi liofilizat, în timp ce celălalt a primit o dietă fără morcovi. Ambele diete au fost corelate în funcție de calorii, asigurându-se că singura variabilă este compușii bioactivi din morcovi. Rezultatele au arătat că grupul care a primit pudră de morcovi a prezentat o reglare îmbunătățită a zahărului din sânge, măsurată prin testele de toleranță la glucoză.

Un test de toleranță la glucoză măsoară cât de bine reglează organismul zahărul din sânge după ce a consumat o anumită cantitate de zahăr. În acest studiu, șoarecilor li s-a administrat o soluție de zahăr, iar nivelurile de zahăr din sânge au fost măsurate în timp.

„Studiul nostru a arătat că morcovii au modificat compoziția microbiomului intestinal – miliardele de microorganisme care trăiesc în intestin, care joacă un rol crucial în digestie și sănătate. Șoarecii care consumau morcovi au prezentat un echilibru mai sănătos al bacteriilor intestinale”, explică coordonatorul proiectului Morten Kobæk Larsen, profesor asociat la Departamentul de Cercetare Clinică, SDU.

În plus, acești șoareci au avut mai multe bacterii care produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA). Aceste molecule mici, formate atunci când bacteriile descompun fibrele alimentare, ajută la reglarea metabolismului energetic și a zahărului din sânge, susținând în același timp sănătatea intestinală.

Morcovii conțin compuși bioactivi care îmbunătățesc capacitatea celulelor de a absorbi zahărul, ajutând astfel reglarea zahărului din sânge. Aceste substanțe bioactive, derivate din acizi grași nesaturați, sunt prezente și în alte legume din familia morcovilor, cum ar fi pătrunjelul, țelina și păstârnacul.

„Vedem morcovii ca o componentă potențială a viitoarelor strategii alimentare pentru diabetul de tip 2”, spune Lars Porskjær Christensen, profesor de chimie analitică și chimie a produselor naturale la Departamentul de Fizică, Chimie și Farmacie, SDU.

Related Posts