Abordarea tradițională a pierderii în greutate este de a număra caloriile și de a încerca să reduci numărul consumat în fiecare zi. Acesta este un proces consumator de timp și predispus la erori – adesea cu rezultate dezamăgitoare.
Postul intermitent – și versiunea populară cunoscută sub denumirea de a mânca într-un interval limitat de timp – ar putea fi o opțiune mai simplă pentru persoanele care doresc să obțină o greutate sănătoasă.
Dar este postul intermitent mai bun decât numărarea caloriilor pentru a pierde în greutate?
Un nou studiu, publicat în Annals of Internal Medicine, și-a propus să ofere răspunsul la întrebarea de mai sus. Acesta a arătat că cele două metode ar putea fi la fel de eficiente – dacă sunt întreprinse cu consiliere profesională.
În acest studiu de un an, cercetătorii de la Universitatea Illinois din Chicago au recrutat 90 de adulți cu obezitate, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani. Participanții au fost alocați aleatoriu într-unul din trei grupuri:
un grup alimentar cu post intermitent, cărora li s-a cerut să-și consume toate caloriile în fiecare zi, între prânz și ora 20:00;
un grup zilnic cu restricții calorice, cărora li sa cerut să-și reducă aportul de calorii cu 25 la sută, urmărindu-și îndeaproape dieta
un grup de control care și-a menținut tiparele alimentare normale pe tot parcursul studiului.
Participanții au pierdut aproximativ 5% din greutatea lor inițială în ambele diete în primele șase luni. Dietele au fost apoi ajustate pentru a ajuta la menținerea acestei pierderi în greutate în următoarele șase luni.
Grupul cu postul intermitent și-a extins fereastra de mâncare la zece ore (10:00 – 20:00), iar grupul cu restricție calorică zilnică și-a crescut aportul caloric pentru a se potrivi cerințelor lor, care a fost calculat pe baza greutății, înălțimii, vârstei și nivelurilor de activitate. Grupul de control a menținut același tipar de alimentație.
Cercetătorii au emis ipoteza că participanții care se concentrează pe reducerea numărului de ore pe care le-au mâncat ar obține și menține pierderea în greutate mai bine decât participanții care se concentrează pe numărarea caloriilor.
Au fost, de asemenea, evaluate efectele acestor două diete asupra compoziției corporale (mușchi, grăsime și masă osoasă), circumferinței taliei și a unei game de markeri de sănătate.
Studiul a constatat că postul intermitent și limitarea numărului de calorii au fost la fel de eficiente pentru a pierde în greutate. Participanții din ambele grupuri au pierdut aproximativ 4% din greutatea corporală inițială după 12 luni.
Ambele diete au redus, de asemenea, circumferința taliei și masa de grăsime într-o măsură similară. Înregistrările dietei au arătat că aportul de calorii a fost redus într-o măsură similară cu ambele diete, în ciuda abordărilor diferite.
Nici dieta nu a prezentat modificări ale markerilor de sănătate, cum ar fi nivelul de glucoză, insulină sau colesterol. Un motiv pentru acest lucru poate fi postul intermitent în intervalul orar 12 pm – 8 pm, care a fost considerat a fi mai acceptabil pentru participanți.
Există dovezi că postul intermitent în intervalul de timp 8:00 la 16:00 poate duce la o pierdere mai mare în greutate și poate îmbunătăți reglarea glicemiei.
Oamenii de știință nu sunt siguri care sunt motivele. Cu toate acestea, cercetările sugerează că metabolismul nostru este mai eficient în prima parte a zilei, aliniindu-se cu modelele noastre naturale de veghe și somn. Aceasta înseamnă că organismul poate folosi mai bine nutrienții consumați la începutul zilei.
Aceste constatări susțin studiile anterioare care au găsit o scădere în greutate similară atunci când se compară alimentația cu restricții de timp și alte versiuni populare de post intermitent (cum ar fi dieta 5:2), cu restricția calorică zilnică.
Toate aceste studii arată că restricția calorică – indiferent dacă se realizează prin reducerea timpului în care oamenii au voie să mănânce sau numărând numărul de calorii consumate – este principalul lucru care determină pierderea în greutate.
Noul studiu arată că mâncatul limitat în timp poate duce la pierderea în greutate fără instrucțiuni explicite de reducere a aportului de calorii. Un alt punct forte al acestui studiu a fost diversitatea rasială a participanților (79 la sută erau negri sau hispanici), ceea ce înseamnă că aceste rezultate pot fi aplicate mai pe scară largă decât majoritatea studiilor anterioare.
Consiliere substanțială
Cu toate acestea, un aspect important al acestui studiu care face dificilă concluzia că aceste intervenții sunt suficiente pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate este faptul că participanții la ambele grupuri de intervenție alimentară au primit multă consiliere în timpul studiului. Aceasta a inclus îndrumări privind alimentația sănătoasă și terapie cognitiv-comportamentală (un tip de terapie prin vorbire) pentru a reduce impulsurile de alimentație. Acest lucru i-a ajutat probabil pe participanți să reducă nevoia de a mânca alimente bogate în calorii după ce și-au încheiat fereastra de post.
Dacă acest studiu arată că alimentația limitată în timp și restricția calorică zilnică sunt la fel de eficiente pentru pierderea în greutate, sau dacă sprijinul profesionist cu o alimentație sănătoasă ajută la pierderea în greutate, este discutabil.
Interesant este că un studiu recent a constatat că mâncatul limitat în timp fără sprijin suplimentar nu a dus la pierderea în greutate după trei luni.
Au existat, de asemenea, diferențe substanțiale în ceea ce privește pierderea în greutate între participanții individuali la fiecare dietă. Acest lucru sugerează că ar putea exista factori care permit alimentația limitată în timp sau restricția calorică zilnică să fie mai eficientă pentru unii oameni.