Sfântul Valentin este celebrat pe 14 februarie, în fiecare an, și este o sărbătoare dedicată îndrăgostiților, un motiv să își arate dragostea și afecțiunea.

Cel mai vechi mesaj de ”Valentine„s Day” datează din 1415, când Ducele de Orleans i-a trimis un poem de dragoste soției din Turnul din Londra, unde era ținut prizonier.

Astăzi ziua de 14 februarie înseamnă o industrie de miliarde de dolari, datorită cadourilor care sunt cumpărate pentru a fi oferite celor iubiți.

Originea acestei sărbători datează din timpurile romanilor și era numită Lupercalia. În perioada 13 – 15 februarie bărbații sacrificau o capră sau în câine, după care biciuiau femeile cu pieile acestor animale. Se credea că astfel creștea fertilitatea.

La sfârșitul secolului al V-lea, Papa Gelasius a înlocuit sărbătoarea păgână Lupercalia cu sărbătoarea Sfântului Valentin, care urma să fie sărbătorită pe 14 februarie în cinstea martirului Sfântul Valentin.

Cine a fost Sfântul Valentin?

Biserica Catolică a recunoscut mulți sfinți Valentin, dar cel celebrat pe 14 februarie este al Romei, pentru a se face diferența. Una dintre legende spune că Valentin a fost preot în Roma, în secolele II-III. Acesta, în timpul împăratului Claudius al II-lea (268-270), ar fi ajutat tinerii, creştini sau păgâni, să se căsătorească.

Related Posts