Fobiile îngreunează viața. Sunt diverse tipuri de fobii, iar una dintre ele este agorafobia – teama de a fi în mulțimi, ca să nu te apuce atacul de panică.
Agorafobia reprezintă tipul de tulburare de anxietate în care vă temeți și evitați locurile sau situațiile care vă pot provoca panică și vă pot face să vă simțiți prinși, neajutorați sau jenați.
Cei de la Psyche oferă o serie de soluții pentru a diminua această fobie.
În primul rând recunoaște simptomele și dacă îți dai seama că suferi alege să mergi la un specialist.
O persoană cu agorafobie experimentează, în mod regulat, frică sau anxietate când este în următoarele situații:
Folosind transportul public
Fiind în spații deschise
Fiind în locuri închise
Fiind la coadă sau într-o mulțime
Fiind singur în afara casei
Cineva cu agorafobie, conform DSM-5, se teme sau evită aceste situații pentru că în cazul în care apare teama sau simptome ale unui atac de panică, îi va fi greu să scape sau să obțină ajutor.
Cei mai importanți doi pași în depășirea agorafobiei sunt următorii: să recunoașteți că suferiți și să căutați tratament – în special, găsirea unui terapeut și/sau a unui psihiatru pentru un diagnostic formal și un plan de tratament.
Un posibil tratament poate fi terapia prin expunere, care îi ajută pe oameni să-și confrunte temerile și să-și piardă răspunsul la frică prin practică. De exemplu, dacă un pacient cu agorafobie dorea să înceapă să meargă la cumpărături, dar a evitat acest lucru din cauza atacurilor de panică, să înceapă cu pași mici și de acolo ar putea progresa treptat.
„În primul rând, s-ar putea să ajungi într-o stare calmă și relaxată doar prin vizualizarea acelui moment, că ai ajuns deja la cumpărături”.
Important e să îți dorești să treci peste această fobie.